Akşemsettin Mah. Hissedar Sok. No: 18, Kat: 2, 34096 Fatih/İstanbul

Resmi süreçlerde ıslak imza görevini üstlenen e-imza, hukuki açıdan geçerliliğe sahiptir. Uzaktan yapılan elektronik işlemlerde kullanılan e-imza için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, e-İmza hizmetini Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları’na başvurabilirsiniz.

5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’na göre elektronik imza, bir elektronik veriye eklenen ya da elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulamayı amaçlayan bir uygulama. Dijital ve benzeri araçlarla bağlantıyı sağlamak için harf, karakter veya sembollerden oluşan bir yapı kullanır. Bir bilginin üçüncü tarafların erişimine kapalı bir ortamda, bütünlüğü bozulmadan iletilmesini sağlar.

Nasıl e-İmza Alabilirim?
Kişi ve kurumların e-imza alabilmesi mümkün. E-imza alabilmek için öncelikle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, e-İmza hizmetini Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları’na başvuruda bulunmanız gerekiyor. Kimlik kontrolüne ihtiyaç duyan bu başvuruyu şahıs olarak yapıyorsanız, noter aracılığıyla işleme başlayabilirsiniz. Kurumsal başvurularda ise başvuru sözleşmesi ile beraber gerekli kontroller yapılır. Bireysel olarak bu imzayı almak için öncelikle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun web sitesini ziyaret ederek elektronik imza hizmeti sağlayan firmaları öğrenmelisiniz. Bireysel elektronik imza başvuruları için şu belgelerin tamamlanması gerekir: 
– Başvuru sahibinin nüfus cüzdanı
– Nüfus cüzdanı olmayan başvuru sahipleri için sürücü belgesi veya pasaport
– Nitelikli Elektronik Sertifika Taahhütnamesi’nin imzalanmış hali
– e-İmza başvuru formunun doldurulmuş hali

Kurumsal e-İmza’nın Avantajları
Belgelerini elektronik ortamda onaylatmak isteyen kurumlar da elektronik imza alabiliyor. E-İmza kurumlar için pek çok avantajı beraberinde getiriyor. Hukuki bir niteliğe sahip olan kurumsal e-imza, ıslak imza görevi üstleniyor. Kurumsal olarak elektronik imza hizmetini almak için şu belgeleri edinmelisiniz: 
– Ticari Sicil Memurlukları’ndan alınmış bir ticari sicil belgesi (Ticari sicil belgesinin son 6 ay içinde alınmış olması gerekir.)
– E-İmza başvurusu yapacak kişi T.C. kimlik numarasının bulunduğu nüfus cüzdanı, pasaport veya sürücü belgesi
– İmza sirküleri veya imza beyannamesi 
– Nitelikli Elektronik Sertifika Taahhütnamesi ve elektronik imza başvuru formu

5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nu görmek için tıklayınız.

Social Share:

Leave a comment